Home / Artikelen / Clubkeuze/loopbaanplanning / Blog : Eindig -je loopbaan- goed!
Blog : Eindig -je loopbaan- goed!
09 maart 2012

Nu de tweede seizoenshelft weer begonnen is en de blik langzaamaan ook alweer op volgend seizoen wordt gericht, verschijnen er diverse berichten van sporters die bekend maken aan hun laatste of voorlaatste seizoen bezig te zijn.

 

Recent verscheen bijvoorbeeld al het bericht dat KZ-keepster Eveline De Haan bezig is aan haar laatste seizoen.

 

Mijn advies aan elke sporter is: eindig goed!

 

Tijdens mijn eigen hockeyloopbaan zag ik diverse oudere spelers en speelsters om mij heen van wie er enkelen, ofwel door blessures, ofwel door conflicten, niet goed eindigden. Met de daarbij behorende frustraties.

 

Daarop besloot ik nét zo lang door te gaan, totdat ik goed geëindigd was. Dat dit uiteindelijk zelfs een veel mooier einde was dan ik vooraf had durven denken, was mooi meegenomen, maar door dit goede einde kan ik, die nogal wat problemen in mijn sportloopbaan heeft ondervonden, er nu zonder frustratie en met veel plezier op terug kijken.

 

Hetzelfde geldt voor veel bekende sporters. Een vrij recent mooi voorbeeld is natuurlijk Edwin van der Sar die met een – weliswaar verloren- Champions League finale zijn imposante carrière afsloot; in het hockey zijn Minke Booij en Lisanne de Roever bekende voorbeelden van speelsters die hun loopbaan op een goede manier, in hun geval namelijk ook het hoogtepunt (goud op Olympische Spelen), afsloten. Willemijn Willemse, de speelster van Oranje Zwart die met de noorderzon vertrokken is, houdt ongetwijfeld op zijn minst een ambivalent gevoel over aan de manier waarop zij een einde heeft gemaakt aan dit hockeyseizoen bij OZ (en hopelijk niet definitief aan haar hockeyloopbaan).

 

Wat goed precies inhoudt, is natuurlijk voor een ieder individu verschillend, het hoeft zeker niet het hoogtepunt te zijn. In het algemeen zou ik willen zeggen: niet na/met een conflict, op een voor jou goed niveau (hoeft niet je topniveau te zijn, maar evenmin te ver daar onder) en niet te vroeg.

 

Met betrekking tot het laatste, sprak Ruud van Nistelrooy eind december in Voetbal International op een verbluffend  mooie en verstandige wijze over de manier waarop hij wil stoppen met voetballen. Van Nistelrooy zegt: ‘Ik wil ook de aftakeling bewust meemaken. Het naar je einde toe gaan, het is een beetje zoals afsterven. Dit wil ik óók voelen. Ik wil niet op mijn hoogtepunt stoppen, ik wil het moment tegenkomen dat ik moet stoppen. Dan zal ik er ook vrede mee hebben. Negen van de tien oud-collega’s zeggen: “Ga door tot dat punt. Anders hou je altijd de vraag: Hoe lang had ik nog? Dat wil ik niet. Dit is het mooiste wat er is. Hier wil ik zo lang mogelijk van kunnen genieten. Want het komt nooit meer terug’. Beter dan van Nistelrooy kan ik het niet verwoorden, maar ik ben het honderd procent met zijn zienswijze eens en beveel het iedereen aan op deze manier te eindigen.

 

Met betrekking tot het eindigen met een conflict, geeft Van Nistelrooy eveneens het goede voorbeeld. Als een conflict niet te vermijden is, doe er dan in elk geval alles aan om het op te lossen, zeker als het optreedt bij het einde van iets voor je. Dat kan het einde van vele zaken zijn, niet alleen van je hockeycarrière, ook het einde van je verbintenis aan een club, het einde van je tijd bij de junioren, etc. Bedenk je dat wanneer je iets niet goed afmaakt, je het negatieve gevoel dat ermee gepaard gaat altijd met je mee zult nemen en dat je dit waarschijnlijk ook jaren later geen, of op zijn minst een dubbel gevoel zal geven, net als bij Van Nistelrooy. 

 

Verder, een bekende uitspraak is dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Ook om deze reden raad ik je aan niet te ver onder je niveau of met een conflict te eindigen. Echter, veel belangrijker dan hoe anderen je herinneren is uiteraard je eigen gevoel over het einde van je loopbaan, of het einde van een periode. Met betrekking tot het eindigen van je loopbaan, geldt het echter nog sterker: als je deze niet goed eindigt, heb je nooit meer de kans om het recht te zetten. Dus, om een gang naar een (sport)psycholoog te vermijden is voor Willemijn Willemse het advies: volg het voorbeeld van Minke en  het streven (we wensen haar veel succes!) van Eveline!

 

 Lees ook: Vogels: 'Het is mooi geweest'

facebook twitter