Home / Artikelen / Omgaan met tegenslag / Stockmann stoïcijns onder concurrentie
Stockmann stoïcijns onder concurrentie
22 augustus 2011

Bondscoach Paul van Ass nam deze zomer een dubbel risico toen hij keeper Klaas Veering terughaalde bij de selectie van het Nederlands elftal. Veering had in 2007 bedankt voor Oranje. Niet alleen maakte Van Ass met zijn uitnodiging een verlangen wakker in de keeper van Amsterdam waar Veering al lang afscheid van had genomen, hij stelde ook Jaap Stockmann mentaal op de proef.

 

Hoewel Van Ass sinds zijn aanstelling een jaar geleden nooit officieel een eerste keeper had aangewezen, stond Stockmann duidelijk hoger in de pikorde dan zijn concurrenten Pirmin Blaak en Mark Jenniskens. Hij is ook gewoon de beste keeper van de drie en had niet veel te vrezen.

 

Tot uit het niets opeens Veering opdook, op speciaal verzoek van de bondscoach bovendien.

 

In de voorbereiding op het EK zette Van Ass deze zomer Veering en Stockmann om beurten op doel, maar voor het EK wees hij Stockmann aan als eerste keeper. Een teleurgestelde Veering bedankte vervolgens voor de eer om als tweede keeper mee te gaan naar Mönchengladbach, maar hij sluit in oktober weer aan bij de selectie. Pas dan zal blijken welk effect deze turbulente zomer op zijn zelfvertrouwen heeft gehad.

 

Stockmann lijkt er in elk geval niet onder te hebben geleden. In tegendeel, volgens Van Ass heeft de keeper van Bloemendaal deze zomer juist een stap gemaakt in zijn ontwikkeling. Stockmann: “Ik heb het in eerste instantie voor kennisgeving aangenomen dat Klaas erbij kwam en heb voor mezelf vrij snel de uitdaging erin gevonden. Met balen schiet je ook niets op. En of het nu Jantje, Pietje of Klaasje is Klaasje dus in dit geval dat maakt verder niet uit. Ik kan niks met de ophef die het heeft veroorzaakt. Ik heb met Paul besproken hoe ik er het maximale uit kon halen. Ik stond er niet anders door in de goal.”

 

Dat hij geen rekening had gehouden met een terugkeer van Veering, wil Stockmann nog wel toegeven, maar hij heeft er nooit een motie van wantrouwen in gezien. “De selectie is altijd open en als er een goede keeper bijkomt omdat die het goed gedaan heeft, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet terecht is?”

 

Maar door de terugkeer van Veering heeft hij er toch gewoon een concurrent bij gekregen? “Zo zie ik het niet. Ik ben overtuigd van mezelf en dit soort dingen helpt alleen maar om mij beter te maken. We zijn nu met vier keepers en de bedoeling is om mét elkaar beter te worden. Als je gaat sikkeneuren, maak je de ander niet beter, maar word je zelf ook niet beter. De uitdaging is om je op te trekken aan iemand anders, aan te haken en er weer overheen te gaan. En ik ben een perfectionist. Alles kan altijd beter.”

 

De vijf jaar dat hij bij het Nederlands elftal achter Guus Vogels zat, hebben hem geleerd dat hij zich niet blind moet staren op het predikaat eerste keeper. “Ik heb een periode gehad achter Guus dat ik er dichtbij zat en toen liet ik me afleiden door de dingen eromheen. Ik was te veel bezig met het idee dat ik eerste keeper moest worden en dat ik wedstrijden wilde keepen. Dat heb ik nu totaal niet gehad.”

 

Het enige waar je invloed op hebt, is je eigen spel. Ik heb nu tegen mezelf gezegd, ik wil beter worden en wat dan de uitkomst is, is een resultaat van hoe ik mezelf ontwikkel. Dat heb ik van die periode geleerd. Ik wil puur naar mezelf kijken. Als ik alleen maar om me heen ga kijken, kom ik niet toe aan zelf goed keepen.”

 

Stockmann staart zich misschien niet blind op de rol van eerste keeper, hij heeft wel een duidelijk doel voor ogen. Dat vormde zich op de tribune van het hockeystadion in Peking tijdens de Olympische Spelen van 2008, waar hij het hele toernooi doorbracht. “Het waren mijn eerste Spelen en het was mooi om mee te maken, maar ik heb toen wel met mezelf afgesproken dat ik volgende keer onder de lat sta.”

 

Na het afscheid van Guus Vogels leek Jaap Stockmann zijn logische opvolger als keeper van het Nederlands hockeyelftal. Tot zich uit onverwachte hoek een concurrent aandiende. Maar Stockmann liet zich niet van de wijs brengen.

facebook twitter